Het personen- en familierecht is een omvangrijk rechtsgebied. Marieke Hoogeveen is specialist op dit gebied en u kunt bij haar voor al uw vragen terecht. Marieke Hoogeveen volgt jaarlijks veel cursussen om up to date te blijven en dit wordt ook gecontroleerd door de Nederlandse Orde van Advocaten en de Raad voor Rechtsbijstand.
Het rechtsgebied is te omvangrijk om op alles in te gaan, maar hieronder de meest voorkomende onderwerpen:
Het rechtsgebied is te omvangrijk om op alles in te gaan, maar hieronder de meest voorkomende onderwerpen:
Ouderschapsplan
Sinds 1 maart 2009 is in een echtscheidingsprocedure waarbij minderjarige kinderen zijn betrokken een ouderschapsplan een verplicht onderdeel van het echtscheidingsverzoek. Op deze wijze worden ouders ‘gedwongen’ goed na te denken over de gevolgen die een echtscheiding heeft voor hun kinderen. In een ouderschapsplan dient onder andere te staan bij wie het kind/de kinderen wonen, de zorgregeling met de andere ouder, dienen afspraken te worden gemaakt over gezag beslissingen en dienen financiële afspraken te worden gemaakt. Ook als ouders niet met elkaar getrouwd zijn, maar zij wel beiden het gezag uitoefenen over hun kind/kinderen, dienen zij bij het beëindigen van hun relatie een ouderschapsplan te maken. Wij werken op kantoor met een door ons zelf gemaakt ouderschapsplan, wat voldoet aan de door de wetgever gestelde criteria en gaan deze met de ouders op maat maken tot een ouderschapsplan wat bij hun situatie past.
Alimentatie
Niet alleen in het kader van een echtscheiding en/of het opstellen van een ouderschapsplan kunnen wij u behulpzaam zijn bij het (laten) vaststellen van een bedrag aan kinder- en/of partneralimentatie, maar ook indien er sprake is van gewijzigde omstandigheden nadien, kunnen wij voor u een alimentatieberekening maken en zonodig een procedure tot wijziging van de alimentatie voeren. U kunt bijvoorbeeld werkloos of arbeidsongeschikt zijn geraakt, of de inkomensverhoudingen zijn of de zorgregeling is ingrijpend gewijzigd ten opzichte van het moment van de eerdere vaststelling.
|
Omgang
Uitgangspunt van de wetgever is dat beide ouders recht hebben op omgang met hun kind/kinderen. Rondom zorgregelingen kunnen in de praktijk veel problemen ontstaan. Onze insteek is om deze problemen te proberen in overleg op te lossen, maar als dat niet lukt, kunnen ook deze zaken aan de rechter worden voorgelegd.
Gezag en afstamming
Als partijen onenigheid hebben over erkenning van een kind, het vaderschap moet worden ontkend of juist gerechtelijk worden vastgesteld, hebt u hiervoor een advocaat nodig om namens u bij de Rechtbank een verzoek in te dienen. Ook kan de niet met het gezag belaste ouder het gezamenlijk gezag met de andere ouder willen, of dient juist het gezamenlijk gezag beëindigd te worden. Als partijen samen het gezag over hun kind/kinderen uitoefenen kunnen er ook geschillen ontstaan, bijvoorbeeld in het kader van het geven van toestemming voor een vakantie, een verhuizing of wijziging van school. Komen partijen hier samen niet uit, kunnen deze geschillen, door middel van een advocaat, worden voorgelegd aan een rechter.